در سالهای اخیر درایوهای جامد (SSD) برای استفاده در لپتاپها، کامپیوترهای رومیزی و سرورها محبوبیت بیشتری پیدا کردهاند. با ارتقا از یک هارد درایو (HDD) به یک SSD، میتوانید سرعت کامپیوتر یا لپتاپ قدیمی خود را حسابی بیشتر کنید. اساسدیها به دلیل سرعت و کیفیتی که دارند، انتخابی عالی برای ساخت کامپیوترهای جدید و سرورها هستند.
اساسدی یک وسیله ذخیرهسازی است که برخلاف هارد دیسک از حافظه فلش برای نگهداری و دسترسی به دادهها استفاده میکند. به عبارت دیگر، هیچ قطعهی مکانیکی متحرکی در اساسدی وجود ندارد و این نکته خودش تفاوت بسیار زیادی ایجاد میکند.
موارد زیر تنها چند مورد از مزایای بسیارِ اساسدیها نسبت به هارد دیسکهای چرخشی هستند. حافظه اساسدی میتواند با یک ارتقا ساده، عملکرد سیستم شما را به طور قابل توجهی بهبود یبخشند. در ادمه پنج مزیت ارتقا کامپیوتر با اساسدی را مشاهده میکنید.
دوام و قابلیت اطمینان یک اساسدی
گرما یکی از دلایل اصلی خرابی هارددیسکها است. گرمایی که توسط حرکت مداوم اجزای متحرک یک هارد دیسک تولید میشود، به مرور زمان باعث خرابی آن میشود. از آنجایی که اساسدی چنین قطعاتی ندارد، میتواند دمای پایینتری را حتی در سرعتهای بسیار بالاتر حفظ کند. همچنین یک اساسدی بهتر میتواند ضربه، لرزش، شوک و ساییدگی را تحمل کند و در نتیجه ریسک کمتری برای از دست دادن دادهها وجود خواهد داشت.
SSDها سریعتر از هارددیسکها هستند
SATA SSD: هارددیسکها تنها میتوانند به سرعت نوشتن ۵۰-۱۲۰ مگابایت بر ثانیه دست یابند. در مقایسه، اساسدی ساتا میتوانند تا باس ۵۵۰ مگابایت بر ثانیه را اشباع کنند. با وجود محدودیت باس، معمولاً شاهد بهبود ۱۰ تا ۱۵ برابری عملکرد کلی سیستم در هنگام استفاده از اساسدیهای مبتنی بر ساتا به جای فناوری قدیمی هارد دیسک هستیم.
NVMe SSD: فناوری NVMe از رابط PCIe به جای رابط SATA استفاده میکند و سرعت بسیار بیشتری برای دستگاههای ذخیرهسازی دارد. PCIe 4.0 (نسخه فعلی) حداکثر ۳۲ خط را ارائه میدهد و از نظر تئوری میتواند دادهها را با سرعت ۶۴,۰۰۰ مگابایت بر ثانیه (در مقایسه با محدودیت مشخصات ۶۰۰ مگابایت بر ثانیه) SATA III انتقال دهد.
صرفهجویی در مصرف انرژی
از آنجایی که یک اساسدی هیچ قطعه متحرکی ندارد، در مقایسه با هارد که دارای دیسکِ مغناطیسی چرخان است، برای کار کردن به انرژی کمتری نیاز دارد. بهرهوریِ انرژی یک مزیت بزرگ در استفاده از اساسدی در کامپیوتر شخصی و دستگاههای گوشیهای همراه است، چرا که با افزایش عمر مفید باتری و طول شارژِ آن، دستگاه را برای مشتریان بسیار جذابتر میکند.
سبک و بدون صدا
اندازه کوچکتر اساسدی اجازه میدهد تا وزن کمتری نسبت به هارد دیسکهای بزرگ با هدهای مغناطیسی و دیسک های فلزی داشته باشد. طراحی فشرده آنها باعث میشود اساسدیها برای لپتاپ، تبلت و سایر وسایل الکترونیکی کوچک ایده آل باشند. همچنین نبود قطعات متحرک باعث میشود اساسدیها بسیار کمصداتر از هارد دیسکها باشند. لرزش هارد دیسک و صدای مزاحم آن میتواند آزار دهنده باشد.
اندازهها و شکلهای کاربردیتر
از زمان عرضه، هارد دیسکها به سبب اندازه بزرگترشان محدود شدهاند. اما در مقابل، اساسدیها در اندازههای مختلف در دسترس هستند، و میتوانند بسیار کوچکتر و جمع و جورتر از هارد دیسک باشند.
رایجترین شکلهای اساسدی
فرم فاکتور ۲.۵ اینچی رایجترین است؛ طراحی مطلوب و بهترین ارزش به ازای هر گیگابایت از لحاظ قیمت.
mSATA یک فرم فاکتور بسیار کوچک است؛ نوع اتصال متفاوت؛ اختصاص فضای زیاد با سرعت بسیار بالا امتیاز این فُرم است.
M.2 یک برد مدار بدون پوشش است؛ در هر دو مورد SATA و PCIe NVMe موجود است؛ فرم فاکتور بسیار کوچک مزیت مهم آن است.
اساسدیها طبیعتا اغلب گرانتر از هارد دیسکها هستند. از آنجایی که فناوری اساسدی بسیار جدیدتر از فناوری هارد دیسک است، هزینه توسعه آن در مقایسه با هارد دیسک بالاتر است. با این حال، شکاف کلی در حال کاهش بوده و هزینه اساسدی به ازای هر گیگابایت در چند سال گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
ارتقاء به یک درایو حالت جامد (اساسدی) و افزایش حافظه، دو گزینه آسان و مقرون به صرفه برای افزایش عملکرد کامپیوتر یا لپتاپ هستند. حتی سیستمهای نسبتا جدید نیز با ارتقای هارد دیسک سنتی به اساسدی ، شاهد افزایش قابل توجهی در عملکرد خواهند بود.
با اساسدی صفحات سریعتر بارگذاری میشوند و برنامهها سریعتر اجرا میشوند. با در نظر گرفتن این موارد، میتوان با اطمینان گفت که مزایای اساسدی قیمتِ بالاتری که دارد را کاملا توجیه میکند.